Przepisy,  Przepisy dla dzieci

Sernik z soczewicą

Choć soczewica większości osób kojarzy się z produktem do dań wytrawnych, warto poeksperymentować w kuchni i przygotować deser z soczewicą w roli głównej. Sernik z soczewicą to świetna alternatywa dla tradycyjnego sernika, a przy okazji zdrowy i pyszny deser.

Składniki ( na 2 małe foremki lub jedną troszkę większą, jakieś 12 małych kawałków):

  • kasza jaglana sucha 60g

  • Soczewica czerwona (lub żółta) sucha 30g

  • wiórki kokosowe 30g

  • rodzynki 100g (namoczyć) – 2/3 z całości wykorzystamy do ciasta, 1/3 do spodu

  • migdały prażone (najlepsze będą prażone) i orzechy włoskie 70g

  • sok z cytryny do smaku

  • opcjonalnie aromat śmietankowy

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie łącznie z wiórkami kokosowymi (2,5 porcji wody na 1 porcję kaszy).

  2. Soczewicę gotujemy osobno.

  3. W czasie gotowania soczewicy miksujemy rodzynki, mielimy orzechy (nie na proszek, niech będą chrupiące), mieszamy 1/3 zmiksowanych rodzynek z orzechami.

  4. Wykładamy do foremki na spód i chłodzimy w zamrażarce.

  5. Kiedy kasza i soczewica są gotowe, miksujemy je na gładką masę wraz z pozostałymi namoczonymi rodzynkami.

  6. Dodajemy sok z cytryny do smaku.

  7. Masę wykładamy na spód orzechowy i ciasto wkładamy do lodówki.

  8. Najlepsze jest następnego dnia.


Fot. Katarzyna Śniadkowska

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *