Sernik z soczewicą
Choć soczewica większości osób kojarzy się z produktem do dań wytrawnych, warto poeksperymentować w kuchni i przygotować deser z soczewicą w roli głównej. Sernik z soczewicą to świetna alternatywa dla tradycyjnego sernika, a przy okazji zdrowy i pyszny deser.
Składniki ( na 2 małe foremki lub jedną troszkę większą, jakieś 12 małych kawałków):
-
kasza jaglana sucha 60g
-
Soczewica czerwona (lub żółta) sucha 30g
-
wiórki kokosowe 30g
-
rodzynki 100g (namoczyć) – 2/3 z całości wykorzystamy do ciasta, 1/3 do spodu
-
migdały prażone (najlepsze będą prażone) i orzechy włoskie 70g
-
sok z cytryny do smaku
-
opcjonalnie aromat śmietankowy
Przygotowanie:
-
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie łącznie z wiórkami kokosowymi (2,5 porcji wody na 1 porcję kaszy).
-
Soczewicę gotujemy osobno.
-
W czasie gotowania soczewicy miksujemy rodzynki, mielimy orzechy (nie na proszek, niech będą chrupiące), mieszamy 1/3 zmiksowanych rodzynek z orzechami.
-
Wykładamy do foremki na spód i chłodzimy w zamrażarce.
-
Kiedy kasza i soczewica są gotowe, miksujemy je na gładką masę wraz z pozostałymi namoczonymi rodzynkami.
-
Dodajemy sok z cytryny do smaku.
-
Masę wykładamy na spód orzechowy i ciasto wkładamy do lodówki.
-
Najlepsze jest następnego dnia.
Fot. Katarzyna Śniadkowska