Diety roślinne od strony teoretycznej i praktycznej
Warsztaty skierowane są do osób, które mają minimum podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka (dietetycy, żywieniowcy, wegetarianie, weganie oraz fascynaci żywienia). Przedstawiane są wyłącznie konkretne informacje dotyczące diety wegańskiej, poparte badaniami naukowymi i doświadczeniem prowadzącej.
Każdy uczestnik otrzymuje skrypt i certyfikat udziału w warsztatach.
Co zawiera program warsztatów:
-
Informacje poparte badaniami naukowymi i doświadczeniem prowadzącej,
-
Wskazówki na temat prowadzenia diety wegańskiej w różnych grupach wiekowych i stanach chorobowych,
-
Konkretne przypadki pacjentów, układanie jadłospisów i zbilansowanych posiłków, propozycje połączeń produktów,
-
Informacje na temat alternatywnych odmian diet wegańskich (dieta surowa, 80/10/10, Pegan diet, Ornisha, Esselstyna, Barnarda, Fuhrmana itp.),
-
Wskazówki na temat prowadzenia diety roślinnej w różnych schorzeniach (insulinooporność, dna moczanowa, niedoczynność tarczycy, miażdżyca i nadciśnienie)
-
Przykładowe 7-dniowe jadłospisy dla osób zdrowych w różnych grupach wiekowych oraz osób obciążonych schorzeniami (przykłady jadłospisów dla niemowląt, małych dzieci, kobiet w ciąży i laktacji, osób chorych na choroby układu krążenia, niedoczynność tarczycy, dnę moczanową, insulinooporność).
-
Informacje na temat niezbędnych suplementów.
Agenda warsztatów:
Każdy moduł zawiera zarówno część teoretyczną jak i praktyczną, zalecenia dotyczące suplementacji i spożycia składników odżywczych poparte są standardami, badaniami naukowymi oraz doświadczeniem prowadzącej.
I CZEŚĆ – podstawy diety roślinnej:
-
Skłądniki, na które trzeba zwrócić największą uwagę podczas komponowania diety, informacje praktyczne i ćwiczenia w grupach,
-
Związki antyodżywcze w diecie wegańskiej (fityniany, goitrogeny, lektyny, szczawiany i inne),
-
Poprawianie przyswajalności składników odżywczych, nasion strączkowych, orzechów,
-
Co suplementować i kiedy, w jaki sposób.
II CZĘŚĆ – diety roślinne na różnych etapach życia:
-
Dieta dorosłych wegetarian i wegan – czym różnią się wytyczne żywieniowe w porównaniu do diety tradycyjnej, jak zastosować je w praktyce,
-
Dieta kobiet w ciąży wegańskiej – na co zwrócić największą uwagę, czy ciąża wegańska oznacza niedobory, jakie suplementy są niezbędne, przykłady jadłospisów i opisy przypadków,
-
Dieta niemowląt i małych dzieci na diecie wegańskiej – na co zwrócić uwagę, z czym mogą być problemy, czym różni się od tradycyjnej diety, kiedy wprowadzać produkty, jakie suplementy są niezbędne, przykłady jadłospisów, opisy przypadków,
-
Samodzielne układanie jadłospisów dla wegan, przypadki pacjentów, wspólne omawianie.
III CZĘŚĆ – rozszerzenie tematu, różne odmiany diet wegańskich, diety znanych lekarzy (Ornish, Barnard, Fuhrman, Esselstyn), dieta surowa, zespół jelita drażliwego a dieta wegańska, różne schorzenia a dieta roślinna
-
Korzyści i zagrożenia związane z dietą surową i dietą 80/10/10. Na co zwrócić uwagę, czy jest bezpieczna, jak bilansować taką dietę, przykłady posiłków, przykłady jadłospisów, zaleceń i opisy przypadków,
-
Zespół jelita drażliwego a dieta wegańska, jak zbilansować dietę, z czym mogą być problemy. Przypadki pacjentów,
-
Nadciśnienie tętnicze, dna moczanowa, insulinooporność, niedoczynność tarczycy – na co zwrócić uwagę podczas komponowania diety
Biorąc udział w warsztatach zyskujesz umiejętność prawidłowego bilansowania wegańskiego jadłospisu, doboru produków i suplementacji. Nie ma możliwości, żebyś opuścił szkolenie bez tej wiedzy!

Warsztaty prowadzi Iwona Kibil, dietetyk z wielotetnim doświadczeniem w prowadzeniu diet roślinnych (wegańskich i wegetariańskich).
Prowadząca wykłady i warsztaty związane z dietą roślinną.
Sama stosuje dietę roślinną od wielu lat!

Uwaga !
Aby uzyskać certyfikat uczestnictwa w szkoleniu, należy uczestniczyć w pełnym wymiarze czasowym szkolenia (teoria + praktyka).
Przed zakupem biletu proszę zapoznać się z regulaminem usług dostępnym tutaj.
Sprawdź opinie uczestników szkolenia
“Polecam gorąco! Profesjonalizm w każdym calu, ogromna wiedza oraz przemiła atmosfera. Jedzenie wyśmienite dzięki któremu polubiłam gotować a zgubione kilogramy i centymetry mówią same za siebie. Ten styl życia – wege – dzięki Iwonie stał się jeszcze lepszy “
Magda Beck
“Świetna atmosfera na szkoleniu, bardzo profesjonalne podejście, polecam!”
Paulina Mering
“Polecam serdecznie Panią Iwonę Ogromna wiedza i super podejście.”
Iza Błaszkiewicz
“Warsztaty dot. diety roślinnej – bardzo interesujące, inspirujące i pełne bardzo przydatnych i cennych informacji. Serdecznie polecam wszystkim wege i wega, którzy chcą świadomie i zdrowo odżywiać się każdego dnia. Iwona Kibil to bardzo kompetentny specjalista, a przy tym sympatyczna i otwarta osoba. Polecam!”
Magdalena Kozlova
“Świetne szkolenie, ogromne pokłady wiedzy teoretycznej jak i wiele wskazówek praktycznych do zastosowania dla osób na diecie wegańskiej.
Serdecznie polecam!”
Bartłomiej Dorożyński