Ciekawostki,  Porady dotyczące diety roślinnej

Dlaczego nie warto gardzić kaszą?

Dlaczego nie warto gardzić kaszą? Czyli o tym, dlaczego kasze warto jeść i kupować. 

 

Pełnoziarniste kasze są świetnym źródłem błonnika, dzięki czemu…

  • Regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom.
  • Wpływają korzystnie na mikrobiotę jelitową (dokarmiamy nimi bakterie).
  • Wpływają na poczucie sytości, dzięki czemu po dodaniu ich do posiłku najadamy się na dłużej.
  • Wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała.
  • Przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i glukozy we krwi.
  • Redukują ryzyko nowotworu jelita grubego, zapobiegają powstawaniu uchyłków jelita grubego, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2.

 

Kasze mogą być świetnym źródłem witamin i składników mineralnych

Są dobrym źródłem m.in. żelaza, cynku, magnezu, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.
W 100 g suchej kaszy pęczak znajdziesz 3,6 mg żelaza. Kasza gryczana to 2,2 mg, a owsiana nawet 4,4 mg.
Dla porównania w kaszach drobnych jest dużo mniej składników. Kasza manna to tylko 0,9 mg żelaza, kuskus to 1,1 mg.
 
100 g suchej kaszy: Żelazo (mg) Cynk (mg) Magnez (mg)
Kasza gryczana 2,2 2,4 231
Kasza  pęczak 3,6 2,8 133
Kasza  orkiszowa 4,4 3,3 136
Kasza  jęczmienna perłowa 2,5 2,1 79
Kasza jaglana 3,0 1,7 114
Kasza manna 0,9 0,9 18
Kasza kuskus 1,1 0,8 44

 

Dlaczego warto jeść pełnoziarniste kasze?

  • Są dość plastyczne, więc doskonale nadają się zarówno do dań na słono, jak i na słodko.
  • Resztki ugotowanych kasz można wykorzystać, aby nie marnować żywności. Można dodawać je np. do placków, kotletów, czy pasztetu.
  • Ugotowane kasze możesz dodawać do zup lub koktajlu, aby je zagęścić.

 

Dlaczego warto kupować kasze?

  • Nie musisz czytać składu. Kasza to kasza, widzisz, co kupujesz.
  • Są tanie i łatwo dostępne.
  • Pasują do wielu dań.
  • Mają długą datę przydatności do spożycia, więc możesz zrobić duże zapasy i przechowywać w domu.
  • Możesz kupować je dużych paczkach. Nie kupuj w woreczkach plastikowych. Ani to smaczne, ani zdrowe, ani ekonomiczne, cze ekologiczne. 
  • W każdej chwili możesz je mielić na mąkę, kiedy potrzebujesz (sprawdza się mąka z kaszy jaglanej, albo białej gryczanej).

 

Które kasze warto wybierać:

Najlepszy wybór to kasze gruboziarniste! Np.:

  • gryczana
  • pęczak
  • owsiana
  • orkiszowa

Takie kasze mają najwięcej białka, składników mineralnych i błonnika, gdyż najwięcej tych składników znajdziemy pod okrywą nasienia. Kasze drobne zawierają mniej składników.

 

Co z nich zrobić:

  • Kasze można dodawać do źródeł białka i warzyw na talerzu.
  • Można robić z nich desery (np. budyń jaglany, jagielnik, puddingi, kasze z owocami, jaglanki itp.).
  • Można dodawać je do pasztetów strączkowych. Świetnie nadają się do kotletów roślinnych.
  • Kasze są idealne w zagęszczaniu zup.
  • Są świetne do sosów warzywnych.
  • Można nadziewać nimi pierogi, dodawać do past i paprykarzy roślinnych.

 

Co proponujesz z nich zrobić?

Podziel się pomysłem w komentarzu, jak przekonałbyś/aś kogoś do jedzenia kaszy?

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *