
Dlaczego nie warto gardzić kaszą?
Dlaczego nie warto gardzić kaszą? Czyli o tym, dlaczego kasze warto jeść i kupować.
Pełnoziarniste kasze są świetnym źródłem błonnika, dzięki czemu…
- Regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom.
- Wpływają korzystnie na mikrobiotę jelitową (dokarmiamy nimi bakterie).
- Wpływają na poczucie sytości, dzięki czemu po dodaniu ich do posiłku najadamy się na dłużej.
- Wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała.
- Przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i glukozy we krwi.
- Redukują ryzyko nowotworu jelita grubego, zapobiegają powstawaniu uchyłków jelita grubego, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2.
Kasze mogą być świetnym źródłem witamin i składników mineralnych
Są dobrym źródłem m.in. żelaza, cynku, magnezu, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.
W 100 g suchej kaszy pęczak znajdziesz 3,6 mg żelaza. Kasza gryczana to 2,2 mg, a owsiana nawet 4,4 mg.
Dla porównania w kaszach drobnych jest dużo mniej składników. Kasza manna to tylko 0,9 mg żelaza, kuskus to 1,1 mg.
100 g suchej kaszy: | Żelazo (mg) | Cynk (mg) | Magnez (mg) |
Kasza gryczana | 2,2 | 2,4 | 231 |
Kasza pęczak | 3,6 | 2,8 | 133 |
Kasza orkiszowa | 4,4 | 3,3 | 136 |
Kasza jęczmienna perłowa | 2,5 | 2,1 | 79 |
Kasza jaglana | 3,0 | 1,7 | 114 |
Kasza manna | 0,9 | 0,9 | 18 |
Kasza kuskus | 1,1 | 0,8 | 44 |
Dlaczego warto jeść pełnoziarniste kasze?
- Są dość plastyczne, więc doskonale nadają się zarówno do dań na słono, jak i na słodko.
- Resztki ugotowanych kasz można wykorzystać, aby nie marnować żywności. Można dodawać je np. do placków, kotletów, czy pasztetu.
- Ugotowane kasze możesz dodawać do zup lub koktajlu, aby je zagęścić.
Dlaczego warto kupować kasze?
- Nie musisz czytać składu. Kasza to kasza, widzisz, co kupujesz.
- Są tanie i łatwo dostępne.
- Pasują do wielu dań.
- Mają długą datę przydatności do spożycia, więc możesz zrobić duże zapasy i przechowywać w domu.
- Możesz kupować je dużych paczkach. Nie kupuj w woreczkach plastikowych. Ani to smaczne, ani zdrowe, ani ekonomiczne, cze ekologiczne.
- W każdej chwili możesz je mielić na mąkę, kiedy potrzebujesz (sprawdza się mąka z kaszy jaglanej, albo białej gryczanej).
Które kasze warto wybierać:
Najlepszy wybór to kasze gruboziarniste! Np.:
- gryczana
- pęczak
- owsiana
- orkiszowa
Takie kasze mają najwięcej białka, składników mineralnych i błonnika, gdyż najwięcej tych składników znajdziemy pod okrywą nasienia. Kasze drobne zawierają mniej składników.
Co z nich zrobić:
- Kasze można dodawać do źródeł białka i warzyw na talerzu.
- Można robić z nich desery (np. budyń jaglany, jagielnik, puddingi, kasze z owocami, jaglanki itp.).
- Można dodawać je do pasztetów strączkowych. Świetnie nadają się do kotletów roślinnych.
- Kasze są idealne w zagęszczaniu zup.
- Są świetne do sosów warzywnych.
- Można nadziewać nimi pierogi, dodawać do past i paprykarzy roślinnych.
Co proponujesz z nich zrobić?
Podziel się pomysłem w komentarzu, jak przekonałbyś/aś kogoś do jedzenia kaszy?

