
Każdego dnia na świecie wypijamy 3 miliardy filiżanek kawy! To dobrze czy źle? Zawiera ona aż 1000 składników, w tym wiele biologicznie aktywnych, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Korzystne właściwości występują tylko w przypadku umiarkowanego spożycia, czyli 2-5 filiżanek kawy najlepiej filtrowanej.
Nadciśnienie tętnicze
Zwiększone ciśnienie tętnicze po spożyciu kawy stwierdza się tylko u okazjonalnych kawoszy. W Nurses Health Study z 2005r. (155 tys. uczestniczek, 12 lat obserwacji) wykazano, że spożycie do 6 filiżanek kawy dziennie nie było związane z wystąpieniem nadciśnienia tętniczego. Wyjątkiem są osoby z genetycznie uwarunkowanym wolniejszym metabolizmem kofeiny.
Zaburzenia erekcji
W badaniu NHANES w latach 2001-2004 (3724 mężczyzn, powyżej 20 r.ż.) stwierdzono, że spożycie 2-3 filiżanek kawy na dobę było związane z 42% spadkiem występowania zaburzeń erekcji.
Otyłość
Dane epidemiologiczne wskazują, że spożywanie kawy może osłabiać genetyczną tendencję do wystąpienia otyłości. Spożycie kawy wśród osób z genetycznymi predyspozycjami do tycia, było związane z niższym BMI (wskaźnik masy ciała).
Cukrzyca typu 2
Badania wykazują, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Układ nerwowy
Spożywanie kawy jest silnie związane z niższym ryzykiem wystąpienia chorób neurodegradacyjnych, w tym choroby Parkinsona (3 filiżanki/dobę obniżają ryzyko o 25%) i Alzhaimera. Spożycie kawy jest również związane z niższym ryzykiem wystąpienia stwardnienia rozsianego, depresji i samobójstw.
Układ kostny
Przy odpowiednim spożyciu wapnia spożywanie kawy nie będzie zagrożeniem dla zdrowia kości. Bardziej narażone na skutki nadmiernego spożycia kawy w stosunku do produktów bogatych w wapń są kobiety.
Cholesterol
Kawa niefiltrowana, w szczególności gotowana może podwyższać poziom cholesterolu, jednak zastosowanie filtru spowoduje, że jej wpływ na poziom cholesterolu będzie neutralny.
Bezsenność, kołatanie serca
Dolegliwości te wynikają zazwyczaj z picia napojów o bardzo dużej zawartości kofeiny lub dużej częstotliwości spożycia.
Działanie moczopędne
Kawa nie powoduje znacznej nadmiernej utraty płynów (minimalnie większa diureza u kobiet). Takie działanie wynika prawdopodobnie z okazjonalnego spożycia, niedostosowania dawki oraz szybkiego wypicia.
Sport
Badania wskazują, że umiarkowane ilości kofeiny (ok. 6 mg/kg masy ciała) zwiększają wytrzymałość w sportach siłowych (np. w kontekście liczby powtórzeń).
Autorka tekstu – Katarzyna Rećko
[1] Y. Zhang, A. Coca, D. J. Casa, J. Antonio, J. M. Green, i P. A. Bishop, „Caffeine and diuresis during rest and exercise: A meta-analysis”, J. Sci. Med. Sport, t. 18, nr 5, ss. 569–574, 2015.
[2] J. H. O’Keefe, J. J. DiNicolantonio, i C. J. Lavie, „Coffee for Cardioprotection and Longevity”, Prog. Cardiovasc. Dis., t. 61, nr 1, ss. 38–42, 2018.
[3] W. Żukiewicz-Sobczak, E. Krasowska, P. Sobczak, i A. Horoch, „Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka”, Med. Ogólna i Nauk. o Zdrowiu, t. 18, nr 1, ss. 71–76, 2012.
[4] G. L. Warren, N. D. Park, R. D. Maresca, K. I. McKibans, i M. L. Millard-Stafford, „Effect of caffeine ingestion on muscular strength and endurance: A meta-analysis”, Med. Sci. Sports Exerc., t. 42, nr 7, ss. 1375–1387, 2010.
Okazuje się jednak, że kawa nie taka straszna:)