omlet_z_maki_z_ciecierzycy
Przepisy,  Przepisy dla dzieci

Omlet z mąki z ciecierzycy

Omlet z mąki z ciecierzycy

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy

  • 3/4 szklanki napoju rośłinnego

  • przyprawy (u mnie sól, pieprz, oregano, kurkuma, ale można też dodać płatków drożdżowych)

 

Dodatki w dowolnej ilości:

    • Groszek zielony mrożony – około pół szklanki

    • Papryczka chilli

    • Papryka czerwona posiekana

    • Oliwki

    • Kapary

    • Szczypiorek

Warzywa na talerzu (dowolne):

  • Rzodkiewka

  • Szczypiorek

  • Roszponka

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać po trochu przypraw i wlewać napój mieszając łyżką. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta.

  2. Odstawić na chwilę i w tym czasie pokroić warzywa.

  3. Dodać je do mąki wraz z mrożonym groszkiem.

  4. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać.

  5. Wlać masę na patelnię i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż omlet się zarumieni.

Potrzebujesz wersji lowFODMAP?

Użyj napoju migdałowego, owsianego lub kokosowego zamiast sojowego. Zamiast groszku zielonego możesz użyć np. kapusty bok choi lub jarmużu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *