Witaj na stronie poradni dietetycznej Wegecentrum!

Umów się już dziś:

kom: +48 733 053 928, kontakt@wegecentrum.pl

Konsultacje stacjonarne - Gabinet Zdrowy Styl

Warszawa. Targówek Zacisze, ul. Fantazyjna 24.

Przykład jadłospisu wegańskiego dla malucha w wieku 1-3 lata

Śniadanie

  • Kasza jaglana z owocami
    • Kasza jaglana – 2 łyżki (30g.)
    • Figi, suszone – 2 szt. (30g.)
    • mleko sojowe bez cukru – 1 szklanka (240g.)
    • Gruszka – 0,5 szt. (110g.)
    • Mak niebieski – 3 g
    • Sezam, nasiona – 5 g

Kaszę gotować na mleku z dodatkiem posiekanej figi. Na koniec dodać startą gruszkę, zmielony mak i sezam.


II Śniadanie

  • Naleśniki gryczane z gruszką i płatkami migdałów
    • Naleśnik – 1-2 sztuki
    • Gruszka – 0,5 małe porcje (75g.)
    • Migdały w płatkach – 10 g

Składniki na 3 sztuki: 1/2 szkl niepalonej kaszy gryczanej, 1/3 szkl mleka lub wody, szczypta soli

  1. Minimum 8h wcześniej (najlepiej 12h) zalać niepaloną kaszę gryczaną wodą,
  2. Po upływie tego czasu wypłukać moczącą się kaszę,
  3. Następnie zmiksować ją dokładnie wraz z mlekiem i szczyptą soli,
  4. Smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem rzepakowym.
  5. Gruszkę zetrzeć na tarce, zawinąć w naleśnik razem z płatkami migdałów.


Obiad

  • olej lniany – 1 łyżka (10g.)
  • Barszcz ukraiński – talerz

Składniki na duży gar zupy:

  • 4 duże buraki (ok 800 g razem)
  • 2 marchewki (ok 60 g)
  • 1 pietruszka (ok 40 g)
  • ½ selera korzeniowego (ok 100 g)
  • 3 duże ziemniaki (ok 250 g)
  • 1 Por (ok 40 g)
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 ½ cytryny (soku z cytryny) – około 60 ml
  • 1 ½ szklanki ugotowanej białej fasoli (lub 1 puszka)
  • Przyprawy (dużo!): pieprz, cząber, oregano, majeranek, kurkuma, czosnek w proszku, sól, liście laurowe, ziela angielskie, szczypta jałowca

Przygotowanie:

Buraki obrać, zetrzeć na tarce lub w blenderze (struktura powinna być, jak w przypadku starkowanych). Marchew, selera, pietruszkę, również zetrzeć. Warzywa (z wyjątkiem ziemniaków i buraków) wrzucić do zimnej wody i zagotować. Podczas gotowania wrzucić kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Kiedy warzywa się zagotują, dorzucić do wywaru starte buraki, dodać sok z cytryny i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować wszystko na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw (można śmiało sypać cząber, majeranek, oregano i wrzucić drobinę jałowca, kurkumy). Pod koniec gotowania dodać fasolę i doprawić jeszcze solą, pieprzem, czosnkiem.


Podwieczorek

  • Ananas – 80 g

Kolacja

  • Brokuły – 80 g
  • Kanapeczka z awokado, pestkami słonecznika i warzywami
    • Bułka orkiszowa  – 0,5 szt. (30g.)
    • Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10g.)
    • Awokado – 2 łyżki (20g.)
    • Rzodkiewka – 30 g
    • Papryka czerwona – 50 g
    • Szczypiorek – 10 g

Awokado rozgnieść widelcem, wymieszać z pestkami i posmarować bułkę. Posypać posiekanym szczypiorkiem, papryką i rzodkiewką.

 

O czym należy pamiętać dodatkowo?

W ciągu dnia warto podawać maluchowi wodę niegazowaną niskozmineralzowaną  lub filtrowaną (lub na zmianę ze średnizmineralizowaną np. Cisowianką, Nałęczowianką). Należy suplementować takie składniki, jak witamina B12witamina D i kwasy omega-3.

Comments are closed.
Facebook