fbpx

Witaj na stronie poradni dietetycznej Wegecentrum!

Umów się już dziś:

kom: +48 733 053 928, kontakt@wegecentrum.pl

Konsultacje stacjonarne - Gabinet Zdrowy Styl

Warszawa. Targówek Zacisze, ul. Fantazyjna 24.

Omlet z mąki z ciecierzycy

Chociaż omlet kojarzy się głównie z jajami, to bez nich może wyjść zaskakująco puszysty i pyszny. W dodatku jest to wysokobiałkowy posiłek! Wystarczy użyć mąki z ciecierzycy i inwencji twórczej. Mój omlecik jest bardzo prosty, jego bazą jest mąka, napój sojowy i przyprawy. Warzyw można użyć dowolnych.
Składniki:
  • 6 kopiastych łyżek mąki z ciecierzycy (ok 85 g)
  • napój sojowy niesłodzony – około 60 – 70 ml
  • przyprawy (u mnie sól, pieprz, oregano, kurkuma, ale można też dodać płatków drożdżowych)
Dodatki w dowolnej ilości:
  • groszek zielony mrożony – około pół szklanki
  • papryczka chilli
  • papryka czerwona posiekana
  • szczypiorek
Warzywa na talerzu:
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • roszponka
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać po trochu przypraw i wlewać napój mieszając łyżką. Można mikserem, ale mi nie chciało się go brudzić. Konsystencja powinna być dość gęsta. Odstawić na chwilę i w tym czasie pokroić warzywa. Dodać je do mąki wraz z mrożonym groszkiem.
Patelnię posmarować olejem rzepakowym i rozgrzać. Wlać masę na patelnię i „piec” na pozycji 6 z obu stron, aż omlet się zarumieni. Gotowe 🙂
Comments are closed.
Facebook